Minden egyéb blogfajta

Minden egyéb blogfajta

Olasz invázio/Italian Invasion

Csillagtúra Győrből/ Single based daytrips

2021. november 07. - citromkarika

Szia(sztok)!

Hello everyone!

Ez a cikk arról fog szólni, hogy mit is csináltam az Őszi szünet (2021) alatt, mert van az egyetemen  egy ideje már. Szóval úgy döntöttem, hogy írok a mentoráltaimnak, hogy ha van kedvük nyugodtam jöjjenek hozzám és mehetünk onnan mindenhova is. 

This article will be about teh adventures that I went throught during Autumn break (2021) because it is an existing thing since the last few years. So I decided that I ask my mentees if they would like to go to my hometown so we can visit it and also the neighbouring places

Első nap 10/25 Hétfő/Monday

 

Elmentem a nagyanyámhoz megnézni, hogy minden rendben van-e a borral és az erjedéssel és úgy véltem, hogy már nem erjeszt tovább az élesztő ezért lefedtem. Majd elmentem a volt munka helyemre egy karton sörért. Haza rohantam még kipakolni a kocsiból és utána mentem be az olaszokat felvenni a vasútállomásról mindez 11 környékén volt. Olyan délre le is pakoltak, majd elindultunk a belváros felé. Először a Széchényi teret nézzük meg ami az egyik főtér majd megéheztünk és egy kis halászcsárdában ebédeltünk amelyik a Dunakapu téren van, ez a másik főtér. Majd megpróbáltunk egy cukrászdában sütit enni, de zárva volt, így felmenünk a Káptalan dombra. ahonnan lementünk a Karmelita templom fele, ahol már ettünk egy néhány gombi fagyit. Ezek után átmentünk a Radó-szigetre ami mivel Győrött eléggé sok folyó folyik össze így az egyiken, nevezetesen a Rábán kialakult egy sziget is. Majd vissza fele megnéztük a Baross utat illetve a városházát, ahol van a Győr felírat is. Majd egy kis romkocsmába betértünk egyet kvzni és unozni :D. Este csináltam neki lecsót és eleinte unoztunk majd hazudos játékot játszottunk, ha érdekel a szabálya írj nyugodtan. TERMÉSZETESEN nagyjából egész nap olaszul beszéltam mert a mentorált még annyira nem tud angolul, meg így könnyebb volt mindenkinek.

 

On this morning I went to my grandmother to check on her and also on the wine. I saw that the fermentation has stopped so I covered it. Than I went to my past workplace a brewery to buy the guest some beers. Than I ran home to get the stuff out of the car than to take the Italians from the train station, it was around 11. Than I help them settle down and we headed to the city centre. We first visited Széchenyi square which is one of the main squares in the city. Then for lunch we went to a small restaurant which is specialized in fishes but actually only I ate fish because they don’t know the freshwater fishes. This restaurant is on the second mains square called Dunakapu tér. Than we tried to eat a desert at a bakery but it was closed so we went uphill to the Kaptalan hill where there is an old church. Than from there we went down to the Carmelite church which looks like an owl. Here we finally ate some scope of ice-creams. Than we crossed the Rába river to go to the Radó-sziget. In this city there are a lot of rivers so it is not that strange that one of it has an island. On our way back, we checked out Baross street which is the main pedestrian road of the city. We also went to see the city hall with the Győr sign. Than We set for a café in a small ruin pub of course we played Uno. At home my mentee found the Rubik’s cube and he tried to solved it during his stay. At night I made them Lecsó (similar to ratatouille). After the we played Uno and liar’s game, if you want to know the rules just ask me. Of course, During the whole day, I spoke in Italian because it made everything easier for everyone.

 

 KÉPEK/PICTURES

 https://drive.google.com/drive/u/1/folders/1wUmZcrRWwlogOrn_l5KiEcktWDLbzSUg

 

Második nap 10/26 Kedd/Tuesday

 

Mivel este eléggé sokáig voltunk fent ezért én is tovább aludtam, azaz olyan 8-ig, de a többiek olyan 10ig húzták még a lóbőrt. Reggeliztünk, ahol majdnem elfogyott egy üveg nutella, majd úgy döntöttünk, hogy Pozsonyba megyünk. A táv nem vészes (80 km) meg találtam is egy jó parkolóházat a belvárostól nem messze. Na de van, hogy eltervezek valamit és teljesen máshogy fog történi. Most is így volt mert az M1-en olyan nagy baleset volt, hogy nem is tudtunk felmenni rá csak Mosonmagyaróvár után, meg menet közben láttuk, hogy terelik le a kamionokat a főútra. Itt a waze miatt vesztettünk 20-30 p mert mire oda értünk addigra már a felhajtót is lezárták. De szerencsésen megérkeztünk Pozsonyba dél környékére. Az UFO étteremtől nem messze parkoltunk le egy bevásárlóközpont parkolóházában. Ezek után át mentünk a parkon, ahol bőven voltak még a szocialista korból ott maradt, székek emlékművek. Majd átmentünk a hídon a belvárosba itt úgy vannak a hidak, hogy az úttest alatt van kialakítva mind 2 oldalon egy vastag sétáló rész és így nem kell felül járdát csinálni. Majd elindultunk a belvárosba az általam csak hosszúkásnak nevezett téren álltunk meg előszőr, hasonló a kialakítása, mint a Nagymező utcának. A többiek kb. minden ajándék boltba bementek majd megnéztük Svejket és egész véletlenül a főtérre értünk ki, mint később kiderült, ahol ettünk egy szendót. Majd a többiek ettek kürtöskalácsot. Immár energiával és szénhidrátokkal tele elindultunk császkálni a belvárosba. Mikor megkerültük akkor egy nagy téren találkoztunk egy öregnénivel aki valamit magyarázott, nekünk, hogy élt Franciaországba meg, hogy nagyon oda kell figyelni mert a nemzetközi helyzet egyre fokozódik, és mindezt valamiért olaszul. Majd ittunk egy kvt és indultunk a várba, de elötte még a várfalnál meg álltunk egy titkos kertnél. A várban fent először megnéztük a kis kertet ahol egy labirintus szerű sövényes rész is van. Majd át mentünk a másik oldalra, ahonnan jól látható a város és a Duna. Érdekesség, hogy volt itt egy kapu, ami a semmibe vezetett. Mivel elkezdett sötétedni ezért visszaindultunk. Este az otthoniak csináltak nekünk vacsit amit el is fogyasztottunk és utána meg kártyáztunk. Mivel az első nap a mentoráltam megtalálta a Rubik kockát ezért próbálta kirakni és hozta is magával az útra. 

 

Because We went to bed quite late even I slept till 8 but the other till 10. Than we had breakfast which was basically bread with Nutella. On the previous day we decided that today we will go to Bratislava. The distance is not that much just around 80 km and there is great parking garage close to the centre. But as I saw it in the morning there was an accident on the highway so I thought I will go and take the highway a couple of kms later but the entrance was close and policemen helped the trucks to get out. We lost around 30 mins here but after Mosonmagyarovár everything was fine. Than I parked near to the UFO restaurant. Than we crossed a big park which was full of the leftover buildings from the socialist era. Than we crossed the Danube on a bridge where the pedestrian road is below the cars level on both sides of the bridge. After that we headed to the centre we first stopped at an oval shaped square which looks like Nagymező utca in Budapest. The others stopped in almost every shop to search for gifts. Than we saw the statue of Svejk the good soldier (hero of Hrabal’s book). Than we sat on a square as I late found out it was the main square to eat some sandwiches. Than we just roamed around and found a place where they ate Chimney cake (Kürtöskalács). Now we were full of energy and carbohydrates :D We walked around a bit more then accidentally we meet with an elderly lady who told us about her experiences in France and that we have to be extra careful. I didn’t get it how she knows how to speak in Italian. Than we sat for a caffe and went to see the castle. But before the we found a secret garden which is hidden in the castle wall. Than we went up to the real castle. So, we first saw a small garden which has a labyrinth like garden and it is very beautiful. Than we went to the other side where there is nice view to the city and the Danube. There was a huge gate which led to nowhere. Than because it started to get dark we decided to go home. My parents prepared some dinner for us. Than we played a bit afterwards.

KÉPEK/PICTURES

 https://drive.google.com/drive/folders/1ABlzt0XGmRb5XvjpR3vxxLJRwIt0A0qr?usp=sharing

Harmadik nap 10/27 Szerda/Wednesday

 

Reggel minden a szokásos módon zajlott majd olyan 11 körül elindultunk Bécsbe, a határnál kb. 40 percet kellet várni. Az autót Erdberg metróállomásnál raktam le. Először a Naschmarkt piacot néztük meg ahol nem volt sok minden nyitva annak ellenére szerda piacnap. Majd elindultunk a Károly kastély fele ami elött egy nagy tó szerű szökőkút van. Az el is felejtettem írni, hogy itt minden fejedelmi stilusban épült és tele van kastélyokkal. Ez után elmentünk az Operához ahol ott hagytam a többieket mert el futottam Iggy pop jegyért. Majd elmentünk a Stephansdomot megnézni kívülről és belülről és ettünk egy 40 cm-s hotdog-ot. Majd felpattantunk a metróra és elmentünk a parlamenthez, ami elött egy smiley volt felfestve. A tér túl oldalán meg ott van a városháza, ahol már rakták ki az adventi vásárt. Ezután elmentünk az Egyetem térre, ami egy park ahol van egy templom.  Ezután lementünk a Duna csatorna partjára nagyjából ekkor ment le a nap. Aztán kitaláltuk, hogy menjünk el a Prater-be ami egy vidámpark a városon belül. Ezután haza indultunk mert már vagy 8 óra volt. Amikor haza értünk az otthoniak Hortobágyi húsospalacsintával és karalábé levessel fogadtak. Az olaszoknak tetszettek a helyi izek.

 

Everything was as it used to be we eat breakfast than hit the road to Vienna. At the border we waited around 40 mins to get to the other side. I dropped the car at Erdberg metro station then we visited the market called Naschmarkt where there were not so many shops open instead of Wednesday. Than we went further into the centre our next stop was Charles’s castle where there is a lake like fountain in front of it. Here everything is built in imperial style because the Habsburg family had a lot of money. Than we visited the opera house which is huge cube shaped building. I ran to buy a ticket to see Iggy pop next year. Than we when to Stephansdom in which we even went in. Later we tried the special street food which has been there for a long time. It is a special hot dog which can be made by different sausages. Than we took the metro to the Parliament where was a smiley painted on the ground. On the other side of the square there is the city hall where they’ve already started the Christmas preparations. Interesting thing that at advent in everyday one of the windows will open and someone sing or dances in it, it is like a advent calendar. Later we headed to the University square where you can find a big black church and a park. Than we went straight to the Danube channel this was around the time of the sunset. Then someone brought up that we should go to Prater. It is a part of the city where there is a huge amusement park and it is not even far from the centre. Than We went back to the car and home because it was started to get late. When we arrive, my mother done some Hortobágy meat pancakes (basically grounded beef stew inside the pancake) and some kohlrabi soup. They like it because they never tried anything like this before.

 

KÉPEK/PICTURES

 https://drive.google.com/drive/folders/1twBULGU22PMj7Qk2prZEQdOxPg0BZrbr?usp=sharing

 

Negyedik nap 10/28 Csütörtök/Thursday

 

A reggeli órákban az apámmal elmentünk lefejteni a bort majd visszamentünk a többiekért, hogy elvigyem őket Pannonhalmára egyet túrázni. A városközponttól sétáltunk fel a várig/kolostorig és vissza. Na de út közben megálltunk a Lombkorona kilátót, amely egy hal alakú kilátó a hegy oldalában és azért lombkorona mert a fák fölött helyezkedik el. Ha erre fele jársz nem árt, ha megnézed. Majd felmentünk a várhoz, de a múzeumba nem mentünk be. Aztán lementünk a gyógynövény-kertbe ahol van a levendulás plusz találtunk édesköményt ami mint kiderült Olaszországban nem termesztett. Ezután vissza sétáltunk a kocsihoz és haza indultunk ebédre, ami fokhagymaleves és paprikáskrumpli volt, ami szintén ízlett nekik. De az egész város bevolt állva és így alig tudtunk átjutni a városon, így egy fél óra késessel érkeztem meg a színházba. Összegezve jó volt így tölteni a szünetet és megmutatni nekik a várost. 

 

In the morning hours me and my father went to do the racking of the wine. Than we went back to the others. Then I took them to see Pannonhalma, city close to Győr. We stopped at the city centre than went uphill in the direction of the castle/monastery. First, we stopped at the Lombkorona viewpoint which is a fish shaped viewpoint on top of the trees. I can recommend you to visit it if you’re here. Later we went to the monastery but we haven’t gone into the museum. And after that we went down to the herb garden where they have the lavender fields and found some fennel too which as they told me it is not cultivated in Italy. Than back to the car and home for lunch. We ate garlic soup and pepper with potato which they liked as well. Than we returned to Budapest but because it was totally stacked It took us like an hour to get thought the city. To sum up it was nice to spent the break like this and show them these cities.

 

  KÉPEK/PICTURES

 https://drive.google.com/drive/folders/1w8ncAuTBDY-jjvjJVGYj_VcGabMzCQ2c?usp=sharing

A bejegyzés trackback címe:

https://sergcegografit3.blog.hu/api/trackback/id/tr7016745568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása