Minden egyéb blogfajta

Minden egyéb blogfajta

Borok és Vidékek

Ausztrália

2023. július 13. - citromkarika

Geelong

Adatok/ Details:

Állam/State: Victoria

Terület:/Area 467 ha

Magasság/Altitude: 0- 396m

Középhőmérséklet/ Mean temperature :  19,5 °C (Jan Legmelegebb hónap/ warmest month)

Vegetációs csapadék/ Growing season rainfall 298mm

Talaj: homokos agyag és bazalt/ Sandy loam and basalt
A szélírány konstans/ The wind direction is always constant.

Klíma/Climate: Leghidegebb Tasmania kivűl/ Coldest in Australia after Tasmania
Fajták/ Varieties: Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Pinot Noir, Shiraz, Reisling

 

Meglátogatott borászatok/ Visited wineries:

Lethbridge Wines
Curlewis Winery

 

Lethbridge Wines

Whites: Fresh tastes and a bit racy acidity just enught to show that it has a bit higher acid level. They use a lot of Italian varieties which I dont even know.

Fehérborok
Frissek és élénk savak jellemzik de csak annyira, hogy éppen megmutassa, hogy tartalmaz savat.

Reds
Pinot Noir 4 Bells and another Pinot, Nebbiolo, Shiraz has a barely detectable defult which is caused by fenolic component but giving them a bit of air it goes away. The wines were still a bit young. I also checked out the forified Shiraz which was delicous.

To sum up it the wine and the experience was really nice and I get to know a lot about the region and the winery. you should go there.

 

Vörösborok
2 Pinot Noir, Nebbiolo, Shiraz egy minimális borhiba megjelenik benne de megszellőztetve eltűnik. A portói Shiraz nagyon finom volt.
Összeségében csak ajánlani tudom mindenkinek akit érdekel, sok mindent megtudtam a borvidékről és a borászatról.

LINK És Kostoló Jegyzet és kép

 https://www.lethbridgewines.com/

Curlewis Winery

Chardonnay ’22

Really fresh and crisp no oak.
Nagyon friss, gyümölcsös, semmi hordozás.

Charneis ’19

A bit more acidic and medium bodied.
Egy kicsit savasabb és érleltebb.

Pinot Noir ’20 Bel Sol

Pinot Noir ’19 Estate

Pinot Noir ’18 Reserve

Pinot Noir ’13 Reserve

I won’t describe all of them individually but a show they were changed over the years. The ’Bel Sol’ one was a bit close on the nose but  it went away as I went back tot he older ones and it the ’13 Reserve It disappears. The tannins turn to more round and smooth. Their color was a bit pale but that come from the process how they make it, it’s called post-fermentation maceration.

It was absolutely worth it it’s such a small production but interesting Pinot Noirs and new way of making wine. I was able to check out their cellar too and they were really helpfull.

 Pinotok
Nem egyesével fogom leírni őket hanem inkább úgy, hogy miben változnak az évek alatt.  A ’Bel Sol’  egy kicsit fülledtebb, zártabb illattal rendelkezett de ez ahogy mentem vissza az években egyre tűnt el a ’13 Reserve-nél már egyátalán nem volt jellemző. A tanninok is az évek során egyre inkább lekerekedtek. A színűk egy kicsit halvány volt de ez valószinűleg a technologiából fakad mivel a maceráció a fermentáció után zajlik.

Minden mértékben megérte ide eljönni mivel nagyon finom Pinot Noir-okat készítenek és más technologiát használnak mint amikkel eddig találkoztam. Még a pincébe is körül nézhettem a borásszal aki nagyon kedves és segítőkész volt.

 http://www.curlewiswinery.com.au/

Yarra Valley

 

Adatok/ Details:

Állam/State:  Victoria

Terület:/Area : 2837 Ha

Magasság/Altitude: 0-1338m

Középhőmérséklet/ Mean temperature:  18,9 °C (Jan Legmelegebb hónap/ warmest month)

Vegetációs csapadék/ Growing season rainfall :  559mm

Talaj/Soil:   Barna homokos agyag, homokkő maradványokkal. fiatalabb vörös vulkáni talaja.
Brown sandy loam mix of rocky clay. young red soils.

Klíma/Climate:
Fajták/ Varieties: Pinot Noir, Chardonnay,  Shiraz, Cabernet Sauvignon,  Pinot Grigio

 

Meglátogatott borászatok/ Visited wineries:

Payten and Jones

 

Payten and Jones

Chardonnay’22

A bit of oak taste and ’Weed’ smell
Minimális hordós íz és ’Fű’ illat

Pinot Noir’22

No oak on any of the reds. A bit short and spicy taste.
Kicsit fűszeres de rövid

Pinot Noir’21

More fruit forward but it’s still a bit short for me.
Gyümölcsösebb de még mindig rövid.

Sangiovese’21

It has the charecteristic of the variety.
Fajta jelleges illat és íz.

Nebbiolo’18

A small amount of oak was used and had a bit more charecteristic
Itt használtak egy kicsit hordókat emiatt egy kicsit karakteresebb.

Vermut

It had a lot of spices.Interesting wines but not the best around for sure.
Jó sok fűszert használtak.
Érdekes a hozzáállásuk és aki valami újat keres annak biztos bejön de én konvencionálisabb vagyok

 https://www.pj.wine/

 

Bendigo

Adatok/ Details: 

Állam/State: Victoria

Terület:/Area :610 ha

Magasság/Altitude: 100-750 m

Középhőmérséklet/ Mean temperature: 21,9 °C (Jan Legmelegebb hónap/ warmest month)

Vegetációs csapadék/ Growing season rainfall: 250mm 

Talaj/Soil:  löszös homok, agyagos alapkőzeten
Loam and clay with stony  clay base


Klíma/Climate:  Napos és melegebb mint a környező borvidékek, száraz a nyár 
Dry and hot with more sunshine hours than the neighbouring regions.

Fajták/ Varieties: Chardonnay,Shiraz, Cabernet Sauvignon, 

Meglátogatott borászatok/ Visited wineries:

Balgownie Estate winery

 

Balgownie Estate winery

Pezsgő/Spakling

Brut Chardonnay

Finom kis pezsgő
Nice sparkling

Brut Shiraz

Érleltebb és egy kicsit édesebb. 
A bit more matured and sweat 

Whites/Fehérborok

Black Label Pinot Gris’22 

Egyszerű fajtajelleges
As good as it can be.

Black Label Chardonnay’18
Sokrétegű egy kicsit hordos.
Lot of flavors and bit of oak

Reds/Vörösborok

Black Label Pinot Noir’ 21

Érleltebb és fűszeres.
Bit more mature and spicy 

Black Label  Sangiovese’ 19

Egyszerű fajtajelleges
As good as it can be

Nouveau Syrah’21

Új friss fűszeres.
New fresh spicy Beaujolais style.

Black Label Shiraz ’20
Csokoládé és cseresznye íz.
Taste like cherrys and chocolate

Estate Shiraz’19

Fűszeresebb 16-18 hónap hordóban
Bit spicier 16-18 months in oak

Centre Block Shiraz’17

70+ éves szőlőtőkéből egy kicsit reduktív
From 70 + year old vines a bit reductive but good

Old Vine Shiraz’15 

Komplexebb és teljes fürtökkel volt erjesztve
More complex fermented with whole bunches

Estate Cabernet Suvignon’18

Húzósabb tanning és jó testes
A bit harsh tannins but has a good body

Tawny fortified Shiraz

Finom diós íz
Nice nutty flavours

+Fortified Shiraz

Kicsit zöld szín nagyon sok réteg van az ízében
lot of layer to the taste and a bit green color 

img_3018.JPG

img_3021.JPG

 

https://www.balgownie.com/bendigo/

Barossa Valley

Adatok/ Details:

Állam/State: Dél-ausztrália/ South-australia

Terület:/Area : 11600 ha

Magasság/Altitude: 110-596m

Középhőmérséklet/ Mean temperature:  21,9°C (Jan Legmelegebb hónap/ warmest month)

Vegetációs csapadék/ Growing season rainfall : 220mm

Talaj/Soil:  agyagos, homokos de nagyon változatos
clay and sand but there’s a big complexity.


Klíma/Climate: A völgyekben melegebb, a hegyen hidegebb
Warmer in the valleys cooler in the mountains

Fajták/ Varieties: Shiraz, Cabernet Sauvignon, Grenache, Chardonnay, Mataro/mourvedre

Meglátogatott borászatok/ Visited wineries:

Kallaske Wines
Greenock creek
Riesling Freak
Smallfry

Kallaske Wines

Grenache’22

Egy kicsit tanninos és savas de kiegyensúlyozott.
A bit more tannins and acidity but it rounded in the end.


Moppa Shiraz’21 

Élénk tanninos friss de már a csokis meggyes jelleg megjelenik.
Fresh but it has matured chocolate and sour cherry tannins


Johann Georg Shiraz’19

Diós, pisztáciás íz érettebb tanninok. 
A bit more mature than the previous one.

Összegezve az összes bornak annyira sok aromája és illata van, hogy minden egyes kóstolással meglep. Ja és bio illetve biodinamikusan művelik a szőlőt. Ha jó bort akarsz akkor ide muszály bejönnöd
To conclude it, Both wines have a lot of flavors and potential. With every stir there’s a new flavor that comes out. Not to mention that they farm organically and on some vineyards with biodynamic methods. If you look for good wines stop here.

https://www.kalleske.com/?v=6cc98ba2045f


Greenock creek

Barrels/ Hordók

A hordókat kostolttuk végig nagyrészt 1-2 évesek voltak a borok. a Fajták amikre emlékszem, hogy kóstoltam, persze a teljesség igénye nélkül : Shiraz, Grenache, Mataro, Cabernet Sauvignon. A Grenache egy kicsit még friss, fejletlen volt nekem, de idővel biztos jobb lesz. Shiraz ami a nem messze lévő ültetvényről származik, régen egy kajszi ültetvény volt  itt és ez még egy kicsit most is érződik az ízén. Meg azokra a borokra amelyikek a hegytetőn termelt szőlőkből származnak jellemző egy kicsi mineralitás azért mert volt egy gleccser ami felmosta a köveket a hegytetőre. 

I tried the wines which are in the barrels currently. They are 1-2 years old. I can’t remember all of them but here’s a brief description of what I remember: Shiraz, Grenache, Mataro, Cabernet Sauvignon. One particular Shiraz which come from the top of the hill nearby had an apricot plantation before wines took over and it can be felt in the wines too. It has a bit of mineral taste too because there was a big gleicher or something that washed the stones onto the top of the mountains. The Grenache was a bit young for me.

https://www.greenockcreekwines.com.au/


RieslingFreak

 

Itt arra kell kitérjek, hogy  honnan származnak a szőlők mivel 2 külön helyről származnak és mindegyik más karaktert ad a bornak, ezek Eden és Clare Valley. Eden Valley délebbre van és egy kicsit érleltebb,testesebb karaktert ad a a boroknak, míg Clare Valley egy frissebb, könnyebb citrusos bort ad. Mindegyik bor tavalyi kivéve amelyiknél külön kitértem az évjáratra. 
I have to explain a bit about the origin of the wines. They come from 2 different areas and that gives them a unique character. The ones from Eden Valley which is a bit southern from the Barossa, develop a bit more mature and bigger body to the wines. The ones from Clare Valley have a more citrus fresh, fruity flavor. All of the wines are from last year except the one where I stated differently.

No. 2

Lekerekedettebb mit a No. 3.
A bit more rounded.

No. 3

Friss citrusos
Fresh,citrus flavors

No. 4
Érettebb karakterek és testesebb
Matured characteristic and a bit more body

No. 12

Ugyan ez csak citrusosabb
Same maturity as before but  with citrus flavors. 

Zenit
A legjobbak a házasítása.
Blend of the best  ones

Érlelt/ Aged ‘17

Ahogy a neve is sugallja ez egy kicsit érleltebb karakterekkel rendelkező bor. Ez jött be a legjobban.
As its name suggests it has a more mature characteristic. I liked it the most. 

 

Édesek Sweet ones
Jó kerek savak és citruosak amik egy érdekes karaktert adnak az édesség mellé.
The acidity gives a nice balance to the sweetness. 

Fortified

Érdekes volt egy citrusos rizlinget inni diós karakterrel.Csak ajánlani tudom mert nagyon sok arcát megismerhettem egy fajtának.
It’s a really interesting one which has a bit of citrus characteristic too it.
I can only recommend it because you can know a lot about 1 variety. 

https://rieslingfreak.com/


Smallfry


Nem emlékszem pontosan miket kóstoltam mivel csak úgy körbe mentünk a tartályok között. de ami beugrik azt leírom. Minden bor tavaly készült. 
I can’t recall all of the wines that I tasted, just some because we were just wandering around the tanks. All of the wines are from last year 

 

Narancsbor/ Orange wine Tangerine Dream

Finom, könyed és jó mély színe volt.
Easy drinking with a nice deep color

Shiraz

Könnyed, gyümölcsös.
Easy drinking with a lot of fruit flavors.

Mourvedre

Kicsit érettebb de még mindig friss gyümölcsös jelleg.
A bit more matured but still really fresh fruity. 

Ide mindenképpen el kell jönni mert nagyon jó fej volt a borász és teljesen más borokat csinál mint akárki a borvidéken.
If you think you know something about Barossa Shiraz this winery will show a totally different face to it. 

 https://smallfrywines.com.au/

img_3107.JPG

img_3111.JPG

img_3121.JPG

Langmeil Winery

  • Eden Valley rilzing’23 ‘Wattle Brae
  • Sparkling Shiraz NV*
  • Sangiovese, Barbera’21 ‘Della Mina
  • Grenache,Shiraz, Mataro’22 ‘Three Gardens
  • Shiraz’20 ‘Orhpan Black’
  • Shiraz’ 21 ‘The freedom 1843

Alapvetően érdekesek voltak a borok a vörös pezsgő nekem még mindig nagyon test idegen. A borok alapvetően teltebbbek/ testesebbek és leginkább vörösökkel foglalkoznak.

Interesting wines mostly bigger bodied  ones with darker color, I still don’t understand the red Sparkling as you can see they are mostly reds.

 *Non vintage/ nem csak egy évjáratból

https://www.langmeilwinery.com.au/

Hewiston

Itt a kostoló sorból kettőt kostoltunk meg közösen. A  Small indulgences (Kicsi elnézések)  és a Irreplaceable vineyards (helyettesíthetetlen szőlőültetvények).Alapvetően az egyik legrégebbi szőlőültetvénnyel rendelkező borászat.Az azt jelenti, hogy akár 150+ évesek is lehetnek a tőkék,(A Filoxéra még nem ért ide) ebből kifolyólag kevesebb a termés de viszont nagyon koncentrál, összetett borok vannak. Érdekes megnézni őket kisebb a kóstoló terem de annál jobb.

I tasted to wine flights here with my mates. The called Small indulgences and Irreplaceable vineyards. The  vineyards are can be 150+ year old, yes Philoxera hasn’t arrived yet to Australia. Because of the old wins they have less but more concentrated fruits. Really complex wines, with a lot of layers. Their tasting room is quite small buti t definately worth a visit.

Small indulgences

  • Private Charndonnay’08
  • Truffle Row Carignan Syrah Cinsault’22
  • Shiraz’22 ‘The Mad Hatter
  • Grenache’22 Ungrafted

 

Irreplaceable vineyards

  • Mourerde’21 ‘Old Garden
  • Shiraz’21 ‘Monopole Mother Vine
  • Shiraz Mourverde’21 ‘Barrel 1853

 https://www.hewitson.com.au/

 

Rockford

Nagyon menő hely  nagyon tele volt a kostoló vagy fél órát kellet várnunk, hogy sorra jussunk. Ja és kosárpréssel dolgoznak. Ez a préselési módszer a kisebb adagokok préselésére jó viszont sokkal kiméletesebb.

A really fancy place we even had to wait a bit to get in. They are using a basketpress which is good for small batches cuz it’s more deilcate.

Fehérek /Whites

 

  • Semillion’22

               Jóval testesebb bor/surprisingly big bodied

  • Forminac’23

               Nagyon petrolos illat és íz / really petrol smell and taste

Vörösek/Reds

  • Alicante’23

               Shiraz tökékra ráoltották az Alicante fajtát és így jött létre ez a bor. Alapból valahol a rozé és vörösbor között van valahol. Húsos íze van de nem annyira telt bor

               They grafted Alicante onto Shiraz and that’s how it became. Somewhere between rosé and red wine and has a meaty taste but quite thin body.

  • Grenache, Mataro(Mourverde szinonimája), Alicante’22 ‘Frugal Farmer

               Hasonló az elözőhőz de az már egy rendes vörös bor.

               Now that’s really similar wine but a red one.

  • Grenache, Mataro, Shiraz’21 ‘Moppa Springs

Grenache hangsúlyos bor azaz inkább gyümölcsösebb

Grenache is the most dominant so it’s fruitty.

  • Shiraz, Cabernet Sauvignon’20 ‘Rod and Spur
  • Basket press Shiraz’20
  • Cabernet Sauvigno’20 ‘Rifle range

https://www.rockfordwines.com.au/

Ollin

Az egyik munkatársamnak az apja csinálja a borokat, kis mennyiségben állít ellő de nagyon finomak a borok alapvetően nagyon finom borok és jó beszélgetős volt a kostoló.

One of my workmates father is the owner and winemaker here. Small batches  but really tasty ones. It was a nice finish of the day with a good chat and some good wines.

  • Chenin Blanc + Crouchen’20 ‘Oleta’ (Barossa Völgy )

könnyed savas fehér bor

Easy drinking with nice acidity

  • Chardonnay’22 (Adelaide Hills)

savas és friss de egyben testes is
Fresh with nice acidity but also has a nice body to it

  • Grenache Rosé ‘23 (Barossa Völgy )

Hordóban érjesztett testesebb rózé

Fermented in barrel and has a nice body considering that it’s a rose

  • Shiraz’22 (Barossa Völgy )
  • Shiraz+ Grenache’22 (Barossa Völgy )
  • Grenache’22 (Barossa Völgy )

 Finom testes és komplex vörös borok

Tasty and complex red wines

https://www.ollinwines.com.au/ 

ollin.JPG

 

Adelaide Hills

Adatok/ Details:

Állam/State: Dél-ausztrália/ South-australia

Terület:/Area : 3960 ha

Magasság/Altitude: 150-710m

Középhőmérséklet/ Mean temperature:  20,4°C (Jan Legmelegebb hónap/ warmest month)

Vegetációs csapadék/ Growing season rainfall : 270mm

Talaj/Soil: Szürkésbarna vagy barna agyagos homok
Grey-brown or brown loamy sand


Klíma/Climate: hüvös/cool
Fajták/ Varieties: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Grigio, Shiraz

 

Meglátogatott borászatok/ Visited wineries:

Landhaus wines

Landhaus wines

Whites/Fehérborok

Sauvignon Blanc ‘20
Könnyed ivású gyümölcsös, friss bor.
Easy drinking, light bodied and fruity wine

Grüner Veltliner/Zöld Vertelini’20

Fűszeres és egy egy kicsit gyümölcsös.
Mostly spicy with a bit of fruity flavors

Arnemis’20
Szépen érezhetőek a savak de harmonikus a bor.
Nice acidity with a good body.

Rozé Grenache/Mourverde ‘19
Egy kicsit érleltebb karakterekkel rendelkezik de ez csak segít neki.
It has a bit more mature characteristic but it helps.  

Red wines/Vörösborok

Grenache+Mourvedre ‘19

Same wine as the rosé but it has a bit more chocolate tannin taste to it.
Ugyanaz mint a rozé de egy kicsit csokisabb íz világgal.

‘The Hero’ Shiraz + Mourvedre ‘19
Egy nem annyira sokrétű az íze de a fajták karaktere meg van.
Doesn’t have that much complexity but it’s a decent wine.

‘The Saint’ Shiraz’19
A hordós jelleg egyből kijön illetve a gyümölcsösség is. 
It was in oak but conserved the fruity flavors. 

‘The Hooligan’ Cabernet Sauvignon + Malbec’19

Kerek test és csokoládés íz jellemzi ami egy kicsit már át megy az édesebbe is. Volt hordóban.Összességében, finomak voltak a borok és megérte benézni ide meg mindig más borokat vannak a kóstolási sorban.
It was in oak and has a nice body with a chocolate taste which tends to get a bit sweeter than it used to. It was totally worth it. The wines were nice and young and the tasting raw are always changing.
https://www.landhauswines.com.au/

 

img_3213.JPG

McLaren Vale

Adatok/ Details:

Állam/State: Dél-ausztrália/ South-australia

Terület:/Area : 7440 ha

Magasság/Altitude: 0-400m

Középhőmérséklet/ Mean temperature:  21,3°C (Jan Legmelegebb hónap/ warmest month)

Vegetációs csapadék/ Growing season rainfall : 226mm

Talaj/Soil:  vörös vagy barna agyagos homok
red or brown loamy sand soils


Klíma/Climate:  Hűvösebb az óceán hatása miatt
cool because the vicinity to the ocean

Fajták/ Varieties: Shiraz, Cabernet Sauvignon, Grenache, Chardonnay, Merlot

 

Meglátogatott borászatok/ Visited wineries:

Hither and Yon

The Battle of Bosworth

 

Hither and Yon

Nero d'avola ‘22

Gyümölcsös könnyű ivású vörös bor aminek sok karaktere van.
Nice and balanced wine with a lot of fruit flavors that ads up in the end.

Montepulciano’22

Élénk savak és füszeresség jellemzi a bort.
Vivid acids and spicy taste is what you’ll find in this one.


Mataro ‘21

Hordós jó karakteres bor, 21 hónapot volt hordóban
It spent 21 months in oak and has a nice characteristic to it.


Syrah’21
A gyümölcsösség dominál de valahogy nem teljes az összhang.Nagyon jók voltak a borok és mindent kézi szürettel oldanak meg kivéve a Syrah egy részét. A Nero d’avola nyilt tetejű erjesztőkben készült. Igen itt használnak dugókat. 

The fruit characteristic is dominant but somehow in the end it doesn’t come together in the end with the other aromas.Really good wines mostly hand picked except one part of Syrah. The Nero d’avola was fermented in open top fermenters. They used corks to close their wines, it’s a rarity here.
https://hitherandyon.com.au/

The Battle of Bosworth

Spring Seed wine Co. ‘Poppy’ Pinot Gris’22

Olyan mint aminek lennie kell Egy kicsit érleltebb karakterrel.
A bit more aged as I expected but a nice wine.

Spring Seed wine Co ‘4 o’clock’ Chardonnay’22

A vajas karakter dominál amire a hordó csak rásegít.
Really buttery taste with a lot of oak.

Battle of Bosworth Chardonnay’22
Frissebb élénkebb savak és könyedebb bor.
Fresh with nice acidity.

Spring Seed wine Co  ‘Morning bride’ Rosé’22
Testesebb rozé
Rozé with more body to it.


Reds/ Vörösek

Spring Seed wine Co. ‘Aster’ Pinot Noir’21
Gyümölcsös karakter de nem kerek a teste.
Nice ruit flavor but in the end it doesn’t form a good structure 


Battle of Bosworth ’Puritan’ Shiraz’22

Egy kicsit hibát érzékeltem az elején viszont ez elmúlik és a gyümölcsös jelleg előjön.
I sensed a bit of defect at the begining but it goes away and the fruit flavors start to dominate.


Battle of Bosworth  Shiraz’21

Gyümölcsös karakter és érett tanninok.
Nice fruit flavor with matured tannins.


Spring road wines ‘Kangaroo Island’Shiraz’17

Savak és a gyümölcsösség dominál
The acidity and the fruits are dominating this one.


Battle of Bosworth ‘ White boar’ Shiraz’21
Sokrétű és hosszú bor érett tanninokkal és testtel.Azok a borok amelyeknek a nevében szerepel a Spring a Kangaroo szigetről származnak ahol a klíma jóval hidegebb. Ha még visszatérek biztos kóstolok még innen borokat mert csak egy kis szegmensét kóstoltam most meg. 

Has a lot of layers to it, also a  good body and tannins.The wines which have spring in their names are from the Kangoroo Island which is much colder. I tried just a small segment of the wines but if I ever return there I’ll definitely try more.

https://www.battleofbosworth.com.au/

Folytatás következik...

To Be continued...

A bejegyzés trackback címe:

https://sergcegografit3.blog.hu/api/trackback/id/tr3218164222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása