Minden egyéb blogfajta

Minden egyéb blogfajta

Két Balkezesek párharca

Judd Trump és Jack Lisowski döntője

2020. december 25. - citromkarika

Kedves olvasó!

Nem vagyok sport újságíró, valószínűleg nem is leszek. 

Ez inkább egy kedvcsináló, ismeretterjesztő, cikknek szánom, mint ahogy meg szokhattak mindazok az emberek. (akikkel nagy rész az enyémhez hasonló DNS-sel rendelkeznek).

Na de kik  ezek és milyen sportágról is van szó?  

A Snooker-ről lesz szó  és a 2020-21 idényben meg tartott Grand Prix pontszerző torna döntőjéről, amely tegnap volt azaz 2020.12.20-án játszottak

Snooker
Amit a sportágról tudni kell:

Ez egy fajtája a billiárdnak, csak az emberek által meg szokott játékhoz képest sok eltérés van. Az első az, hogy a méretek a normál pool billiárd asztal 220*110 cm között van míg a Snooker asztal ezzel szemben 356*178 cm méretekkel rendelkezik. A golyók itt nem számozottak hanem van 15 piros és 6 színes és egy fehér. A golyók lelökési sorrendje egy piros egy színes, majd a színesek növekvő pontértékben. Az a játékos győz aki több pontot ér el. Van néhány speciális kifejezés amit nem árt tisztázni.

Mik is ezek?


Frame: Egy játék rész amely addig tart ameddig egy játékos vagy lelöki az összes golyót vagy olyan nagy előnyt szerez, hogy a másik már nem tudja behozni. Egy meccse mindig páratlan számú frame-ből áll. 

Break: Egy adott játékos próbálkozása arra, hogy belökje az összes golyót Addig tart ameddig vagy belöki az összes golyót vagy hibázik.Illetve ha túl nagy az előnye az ellenfele megadhatja a frame-et.

FrameBall: Az a golyó amelynek a belökésé után  az adott játékos több ponttal fog rendelkezni mint amelyet az asztalról meglehetne szerezni.

Safety: Biztonsági lökés, amikor az adatt játékos úgy löki meg a golyót, hogy a másik játékos ne tudja lelökni a következő golyót.

Snooker: Olyan safety amikor a játékos úgy  pozícionálja a fehér golyót, hogy az ellenfele ne láss a soron következő golyó(ka)t.

Két játékosról
Judd Trump:
2005 végén lett profi játékos de igazából 2006-tól kezdődött a pályafutása. 2010-re már az első harmincban volt a világ ranglistán. Azóta folyamatosan nyerte a különböző pontszerzőket. És tavaly sikerült a világbajnokságot is megnyernie. Innentől fogva Ő a világelső a ranglistán és sorra nyeri a pontszerzőtornákat. 

Jack Lisowski:

Szintén angliai származású, 2011-ben lett prófijátékos. Azóta konstansan bent van a top 50-ben és az utóbbi években már a legjobb 30 között tartják számon de még nincsen pontszerző győzelme. A két játékos jó barátságot ápol a sporton kívül is. Egymás ellen már számtalanszor játszottak de komoly döntőt még soha. És mindketten balkezesek. 

Döntőről (EREDMÉNYEKET TARTALMAZZ)

Mint minden döntőt ez is két szakaszban szokták lebonyolítani az egyik egy kora délutáni a másik pedig egy esti szakasz. 
A kora délutáni szakaszt  a Judd Trump 6-2re meg nyerte ezzel teljesen visszaszorítva az ellenfelét. De Jött az este és a második felvonás. Ahol az első frame-et Trump nyerte, de ezután Jack Lisowski nem csüggedt és 7-3-as állásról 7-6 ra módosította az eredményt. Ez alatt a 3 frame alatt úgy játszott, hogy Trumpnak esélye sem volt golyót belöknie. Na de jött a 14. frame ahol Lisowski egyenlíteni tudott volna de hibázott és így túl alacsony braket épített, amellyel Trump eltudott húzni 2 framre. Ez volt a fordulópont a meccsen, mert ugyan hidegkézzel(Már 3 frame óta nem volt igazából játékben) de ugyan győzött Judd Trump. 

A bűvös 53-as szám


Amely Lisowskinak a hátrányára vált  kétszer is a meccsen. Előszőr is 9. frameben(Az első esti) amikor is egy 53-as braket lökött de a következő golyót kihagyta. Innen fordított Trump és megnyerte a frame-et. Majd a 14. frameben szintén megállt 53-nál a pontszerzésben és így az egyenlítés helyett 8-6 lett az állás, Trump javára.
Remélem élvezted a cikket ha felkeltette az érdeklődésedet az alábbi módokon tudod elérni a meccset.

Az Eurosport player-en ha jól tudom vissza nézhető, illetve Magyarország legnagyobb torrent oldalán is biztos meg lesz található a közel jövőben.

Itt található néhány klipp a mecsről:
https://www.eurosport.com/snooker/world-grand-prix/2020-2021/world-grand-prix-snooker-2020-live-judd-trump-v-jack-lisowski-in-final-ronnie-o-sullivan-at-spoty_sto8039950/story.shtml

Az alábbi oldalakról találtam az információt:

https://www.snookerdatabase.co.uk/AboutUs.aspx

https://cuetracker.net/

A bejegyzés trackback címe:

https://sergcegografit3.blog.hu/api/trackback/id/tr2216353986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása